Æblehaven
Besøg museets abildgård og stift bekendtskab med sjældne, sønderjyske frugtsorter, som var glemt af alle, indtil museet med en gammel pomologi i hånden genfandt dem i nogle få, gamle haver i Sønderjylland.
Museets Abildgård
I 2015 åbnede museet sin nye, udendørs seværdighed, abildgården. Vi plantede de første æble- og pæretræer i smukt oktobervejr, og siden har vi været ude og lede efter flere sorter.
Du kan bl.a. møde disse sorter:
Æbler: Ulderup, Maren Nis, Karen Hanses Æble, Alsisk Voksæble, Volsk Krigsæble, Bojskovskovæblet, Lysabildskovæblet, Den ægte Gråstener, samt selvfølgelig flere af de mere kendte sorter.
Pærer: De to syltepærer fra Sundeved: "Permotter" og "Pernisser", men også de mere kendte sorter: Herrepære, Gråpære, Charneau, Conference, Grev Moltke.
Claus Petersen Matthiesens sønderjyske frugtsorter
Flere af sorterne i abildgården findes kun her, og det er fordi, vi selv har været ude i de sønderjyske haver og redde dem, før de uddøde. Vi har taget udgangspunkt i pomologen Claus Matthiesen, der i 1913, 1915 og 1923 udgav sit hovedværk, Dansk Frugt i tre bind. Matthiesen var sønderjyde, men rejste i 1865 til Kongeriget, da han ikke ville være skolelærer i en tysk skole.
Han beskrev en række rent sønderjyske sorter, som siden er blevet glemt af alle. Det er dem, vi har været heldige at redde nogle af.
Du er selvfølgelig velkommen til at tage en gåtur og se på træerne der er ved at gro op på egen hånd, eller du kan bestille en rundvisning i abildgården, den koster kr. 1200,-, og høre nærmere om Matthiesen, hans frugtsorter og museets eftersøgning af dem.
Adgang til abildgården er ikke mulig med kørestol/rollator. Husk praktisk fodtøj.
Kopier dine gamle frugttræer
Har du et eller flere gamle frugttræer i din have, som du gerne vil have formeret, så er der flere muligheder. Du kan deltage i vores årlige podekursus, så du kan lære at lave dine egne, nye frugttræer, eller du kan levere podekviste, hvor vi så fremstiller de nye træer til dig. *
Ring eller skriv og hør nærmere.